Bra att veta

Visum
Besökare från Sverige eller andra skandinaviska länder behöver inget visum för att resa in i Sydafrika. Ni får ett uppehållstillstånd som gäller i hela 3 månader och som går att förlänga om ni känner för att stanna längre.

Pass

Pass är ett måste och det ska vara giltigt i minst 30 dagar efter hemkomst. Det ska även ha minst två stycken tomma sidor för eventuella stämplar.

Vaccinationer

Du behöver ej vaccinera dig på grund av tvång, men du bör ändå se över dina polio- och stelkrampsvaccinationer. En god idé är att vaccinera dig mot hepatit A och mot kolera. Detta gäller dock enbart vid de vanliga turistorterna i Sydafrika. Om du ska åka till Krugerparken, Sydafrikas bästa nationalpark, så bör du även köpa malariatabletter och myggstift. Här är det rätt mycket mygg.
Prata med er vaccinationsmottagning innan resan så hjälper dem dig med eventuella vaccinationer.

Sjukvård
När man reser till Sydafrika så bör man ha med sig handlingar som styrker ens reseförsäkring. Det är väldigt hög standard på de privata sjukhusen och det är inga problem att hitta vad du söker efter i apoteken.

Kranvatten

Det är inga problem att dricka direkt ur kranen. Vatten- och avloppssystemen är väl utbyggda i Sydafrika.

El
Precis som i Sverige så använder Sydafrika 22v, 50Hz. Men uttagen ser lite annorlunda ut, istället för två piggar så är där tre. En adapter är därför nödvändigt.